- Soft-Spongy Paneer Making Recipe -
Paneer is a fresh cheese common in the Indian subcontinent. It is an unaged, non-melting soft cheese made by curdling milk with a fruit- or vegetable-derived acid, such as lemon juice. Its acid-set form, (cheese curd) before pressing, is called chhena. Hello everyone, I'm Mrs. Sandhya, going to make today Soft-Spongy Paneer.
প্রয়োজনীয় উপকরন :
১) দুধ ( ১ লিটার )
১) দুধ ( ১ লিটার )
২) লেবু রস ( ৫ টি মাঝারি সাইজের লেবু )
৩) White Cotton-Cloth
রান্নার প্রনালী :
প্রথম পর্যায় : প্রথমে ৫টি মাঝারি লেবু থেকে রস বের নিতে হবে | এরপর, ১/২ কাপ জল মিশিয়ে হাল্কা গরম করে নিতে হবে |
**জল মেশালে পনির নরম/Soft হয় |
৩) White Cotton-Cloth
রান্নার প্রনালী :
প্রথম পর্যায় : প্রথমে ৫টি মাঝারি লেবু থেকে রস বের নিতে হবে | এরপর, ১/২ কাপ জল মিশিয়ে হাল্কা গরম করে নিতে হবে |
**জল মেশালে পনির নরম/Soft হয় |
দ্বিতীয় পর্য়ায় : একটি কড়াইতে ৩ কাপ জল দেওয়ার পর দুধ ( ১লিটার ) দিতে হবে | কিছুক্ষন ধরে, দুধ ফোটানোর পর অল্প অল্প লেবু রস দিয়ে দুধ থেকে ছানা বের করে নিতে হবে | এরপর, একটি পাতলা সাদা কাপড়ের মাধ্যমে ছানা থেকে জল ছেঁকে নিতে হবে | এরপর, একটি প্লেটের ওপর রেখে ১.৫/২ কেজি ওজনের ভারী কিছু বস্তু চাপিয়ে ১ ঘন্টা রাখলেই 'Soft-Spongy Paneer' তৈরী ||
**পনির কে জলে ২০/৩০ মিনিট রাখলে ৮০-১০০ গ্রাম ওজন বৃদ্ধি পায় এবং পনির টাইট হয় |
বিঃদ্রঃ পরবর্তী রেসিপির জন্য আমাদের চ্যানেলটি সাব্সক্রাইব করতে ভুলবেন না | সঙ্গে থাকুন | আমরা আসছি আরও সহজ এবং মজাদার রেসিপি নিয়ে আপনাদের জন্য |
________________________________________________________________________________
At 'Village Cooking By Sandhya' we document the food of Village. We Cook Purely Bengali
Traditional Recipes with the proper village atomosphere. All the Recipes prepared in our home
kitchen.
While we share some of the classic recipes with you ( Who doesn't love Muri Ghanto, Chingrir
Batichachhori etc. ) after see our videos will definitely happen mouth – watering )
With this project, Village Cooking By Sandhya, we hope to illustrate such preparation and make
them easy for those who are not interested in cooking & eating. This channel is a Effort of Love
& Support of All of You. It is handeled by Mrs. Sandhya & Others. All the content on this site (
including all the texts, music, videos & link etc. ) is Copyrighted to Village Cooking By Sandhya.
Channel Content : Traditional Bengali Recipes
Location : Kolkata, West Bengal, India
Follow us on ©
↳Website - sandhyacook.blogspot.com
↳Instagram - instagram.com / villagecooking_by_sandhya
↳Facebook - facebook.com / village cooking by sandhya
↳Twitter - twitter.com / by_sandhya
বিঃদ্রঃ পরবর্তী রেসিপির জন্য আমাদের চ্যানেলটি সাব্সক্রাইব করতে ভুলবেন না | সঙ্গে থাকুন | আমরা আসছি আরও সহজ এবং মজাদার রেসিপি নিয়ে আপনাদের জন্য |
________________________________________________________________________________
At 'Village Cooking By Sandhya' we document the food of Village. We Cook Purely Bengali
Traditional Recipes with the proper village atomosphere. All the Recipes prepared in our home
kitchen.
While we share some of the classic recipes with you ( Who doesn't love Muri Ghanto, Chingrir
Batichachhori etc. ) after see our videos will definitely happen mouth – watering )
With this project, Village Cooking By Sandhya, we hope to illustrate such preparation and make
them easy for those who are not interested in cooking & eating. This channel is a Effort of Love
& Support of All of You. It is handeled by Mrs. Sandhya & Others. All the content on this site (
including all the texts, music, videos & link etc. ) is Copyrighted to Village Cooking By Sandhya.
Channel Content : Traditional Bengali Recipes
Location : Kolkata, West Bengal, India
Follow us on ©
↳Website - sandhyacook.blogspot.com
↳Instagram - instagram.com / villagecooking_by_sandhya
↳Facebook - facebook.com / village cooking by sandhya
↳Twitter - twitter.com / by_sandhya
See the Full Making Procedure -
0 Comments