I'm Mrs. Sandhya. Welcome to my Cooking Blog. Welcome to the in the World of Traditional Bengali Recipes. Before Leaving My Blog, Please Subscribe. Thank You Very Much.
Tamluk, West Bengal, India
Hello, Myself 'Mrs.Sandhya'. Welcome to my kitchen. We are in here as well as Youtube. You can also subscribe there. Thanks !!
At 'Village Cooking By Sandhya', We document the food of village. We cook purely bengali traditional recipes with the best possible way of video shooting. All the Recipes prepared in our home kitchen.
Chop is a snack originating from the Indian subcontinent, In West Bengal : Specially in Medinipur Districts. The word "Chop" means a small Cutlet Fritters or Croquette in Bengali. It is served hot and warm along with moori ( puffed rice ), green chilies, and sometimes salads. Here we use mocha ( banna flowers ) for making Mocha-er Chop. See our making procedure & try your home definitely.....
রান্নার উপকরন -
↳ মোচা সেদ্ধর জন্য প্রয়োজনীয় উপকরন :
১) মোচা ( পরিমান মতো )
২) হলুদ ( পরিমান মতো )
৩) লবণ / নুন ( পরিমান মতো )
৪) আলু ( পরিমান মতো )
↳ আলু মশলা তৈরীতে প্রয়োজনীয় উপকরন :
৫) সেদ্ধ আলু ( পরিমান মতো )
৬) মোচা সেদ্ধ ( পরিমান মতো )
৭) নুন/লবণ ( পরিমান মতো )
৮) সঃ তেল ( পরিমান মতো )
৯) আদা বাটা ( পরিমান মতো )
১০) কুচোন পেঁয়াজ ( পরিমান মতো )
১১) হলুদ ( পরিমান মতো )
১২) লঙ্কা গুঁড়ো / Red Chili Powder ( পরিমান মতো )
১৩) কাশ্মীরি লঙ্কা গুঁড়ো / Kashmiri Red Chili Powder ( পরিমান মতো )
↳ চপ ভাজার জন্য প্রয়োজনীয় উপকরন :
১৪) বেসন ( পরিমান মতো )
১৫) বেকিং সোডা / Baking Soda ( পরিমান মতো )
১৬) নুন / লবণ ( পরিমান মতো )
১৭) ভেজিটেবল অয়েল / Vegetable Oil / সাদা তেল / রিফাইন তেল ( পরিমান মতো )
রান্নার প্রনালী -
↳ মোচার সেদ্ধর জন্য : একটি কড়াইতে পরিমান মতো জল দিয়়ে কুচোনো মোচা দিতে হবে ! এরপর হলুদ এবং লবণ সহযোগে ভালো করে মোচা সেদ্ধ করে নিতে হবে | সেদ্ধ হওয়ার বেশকিছুক্ষন পর ঠান্ডা হলে হাতের দু-তালুর সহযোগে চেপে ভালোভাবে মোচার জলটুকু বের করে নিতে হবে |
↳ আলু মশলা তৈরীর জন্য : একটি কড়াইতে পরিমান মতো জল নিয়ে আলু সেদ্ধ করে মাখিয়ে নিতে হবে | এরপর, একটি কড়াইতে সঃ তেল গরম করে আদা বাটা - পেঁয়াজ কুচি - হলুদ গুঁড়ো - লঙ্কা গুঁড়ো - কাশ্মীরি লঙ্কা গুঁড়ো দিয়ে বেশকিছুক্ষন ধরে নাড়াচাড়া করে ভাজতে হবে | এরপর, মশলা ভাজা হয়ে যাওয়ার পর সেদ্ধ আলু এবং সেদ্ধ মোচা সহযোগে পুরোটা ভালোভাবে নাড়াচাড়া করে আরও কিছুক্ষন ভেজে নিলেই 'আলু মশলা তৈরী' |
↳ চপ ভাজার জন্য : একটি পাত্রে পরিমান মতো বেসন - নুন / লবণ - বেকিং সোডা নিয়ে ভালোভাবে জল দিয়ে Smooth Batter বানিয়ে নিতে হবে | এরপর, একটি কড়াইতে vegetable oil / সাদা তেল / রিফাইন তেল নিতে হবে ভাজার জন্য | আলু মশলা থেকে অল্প আলু নিয়ে হাতে দু-তালুর সাহায্যে চপের আকারে চ্যাপ্টা করে নিতে হবে | এরপর, বেসনের Smooth Batter - এ মাখিয়ে ভেজে নিলেই "সুস্বাদু-মুখোরোচক মোচার চপ তৈরী" !!
বিঃদ্রঃ পরবর্তী রেসিপির জন্য আমাদের চ্যানেলটি সাব্সক্রাইব করতে ভুলবেন না | সঙ্গে থাকুন | আমরা আসছি আরও সহজ এবং মজাদার রেসিপি নিয়ে আপনাদের জন্য |
________________________________________________________________________________
At 'Village Cooking By Sandhya' we document the food of Village. We Cook Purely Bengali
Traditional Recipes with the proper village atomosphere. All the Recipes prepared in our home
kitchen.
While we share some of the classic recipes with you ( Who doesn't love Muri Ghanto, Chingrir
Batichachhori etc. ) after see our videos will definitely happen mouth – watering )
With this project, Village Cooking By Sandhya, we hope to illustrate such preparation and make
them easy for those who are not interested in cooking & eating. This channel is a Effort of Love
& Support of All of You. It is handeled by Mrs. Sandhya & Others. All the content on this site (
including all the texts, music, videos & link etc. ) is Copyrighted to Village Cooking By Sandhya.
Channel Content : Traditional Bengali Recipes Location : Kolkata, West Bengal, India
0 Comments